Възможно ли е България да стане пералня за пари на руски

...
Възможно ли е България да стане пералня за пари на руски
Коментари Харесай

7 въпроса за 1 млрд. долара, токсични връзки и пране на пари

Възможно ли е България да стане пералня за пари на съветски олигарси в условия на невиждани наказания против режима на Владимир Путин? Правителството отприщи такива подозрения, откакто предходната седмица подписа меморандум, обещаващ привличане на 1 милиарда $ западни капитали в енергетиката ни. Намеренията бяха скрепени с подписите на отрасловия министър Александър Николов и на представители на фирмите Gemcorp Capital Management Ltd. и IT3 (които съгласно прессъобщението на Министерски съвет са американо-британски консорциум). Премиерът Кирил Петков наблюдаваше церемонията с грейнало лице и разгласи, че това е огромна стъпка за България. 

Интересен подробност е, че подписването бе " укрито " от медиите, а нормално великодушните на обществени изяви ръководещи този път непретенциозно замълчаха. Гигантската инвестиция бе регистрирана със непретенциозно прессъобщение, пуснато постфактум. Което пък беше " захлупено " от изключителна конференция за повреда в ПАВЕЦ " Чаира ".

Часове след новината за капиталовите планове Bird публикува огромно следствие за единия вложител - Gemcorp, който се оказа обвързван с съветския олигарх Алберт Авдолян. Четири дни по-късно участниците настойчиво мълчаха, с което дадоха опция за развихряне на спекулациите. Едва в неделя, на 27 март, министърът на финансите Асен Василев изясни, че Gemcorp са доведени от представители на американското посолство и че е научил за олигарха Алберт Авдолян от медиите. От Gemcorp също реагираха с изказване против тиражирането на " фалшиви новини, петнящи положителното име на компанията ". В него се показва, че през октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited е изкупило дяловете на съветския милиардер и че сега ООД-то, основано в Лондон, е собственост на своите чиновници. Gemcorp твърди също, че няма да взе участие по никакъв метод в планове, свързани или финансирани от Плана за възобновяване и резистентност, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове и няма интерес към концепцията на държавното управление за създаване на цех за акумулатори в страна. А дали е по този начин?

 

1. Какво написа в меморандума? 

 

Идеята за 1 милиарда $ обгръща обезпечаване на различни газови доставки, планове за нисковъглеродни технологии, проучвания за създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на „ Марица изток “ плюс тематиката за бъдещето на нуклеарната ни енергетика. Това поне гласеше държавното прессъобщение за меморандума. Но и хибридният комплекс, и плановете за зелени технологии са сърцевината на българския План за възобновяване, който Европейска комисия ще финансира с милиарди.  

Факт е, че кандидат-инвеститорите се повяват тъкмо когато кабинетът " Петков " напористо лансира " хибридния " комплекс, който планува цяла България да бъде обзаведена с акумулатори за предпазване на електрическа енергия, самите " хранилища за ток " да се създават в Маришкия басейн, а съществуващи и нови ВЕИ-та ще могат да употребяват чартърен към този момент конфигурираните и вързани към електромрежата акумулатори. Още през февуари Асен Василев разгласи в Народното събрание, че диалозите в Съединени американски щати и в Европа са посочили интерес от няколко компании за създаване на цех за акумулатори в страната. " По време на нашите срещи ние декларирахме доста ясно, че концепцията ни не е да купуваме акумулатори, а да имаме фабрики за акумулатори. Работници от маришките мини и тецове ще бъдат назначени на работа в тези фабрики ", разясни министърът. Идеите на британско-американския консорциум съмнително тъкмо съответстват с тези планове.

2. Коя е Gemcorp и кой е Атанас Бостанджиев?

 

Името Gemcorp нашумя в разгара на рецесията с банкрута на КТБ през 2014 година Тогава компанията се появи в консорциум с Оманския фонд и австрийската EPIC, които предлагаха да вземат участие в спасяването на рухналата банка.

Gemcorp е учредена е от българина Атанас Бостанджиев и съветския милиардер Алберт Абдолян. Преди това Бостанджиев е изпълнителен шеф на " ВТБ Кепитъл " - дъщерно сдружение на съветската банка ВТБ (която е третият по величина акционер в КТБ).  В средата на юли 2014 година българинът напуща " ВТБ Кепитъл " и прави с Абдолян Gemcorp, която се появява с оферта за излекуване на рухналата КТБ.

Същият Бостанджиев парафира " софийския меморандум " от името на Gemcorp преди дни. Той има впечатляваща биография. Започнал кариерата си в Merrill Lynch във Франкфурт през 1998 година (там работи и бъдещият финансов министър Милен Велчев), Бостанджиев се издига до сътрудник в друга огромна банка - Goldman Sachs в Лондон. След това влиза в фамилията на ВТБ и оглавява  " ВТБ Кепитъл "   - Лондон. В последните близо 8 години е част от друга фамилия, отново обвързвана с съветски капитали - Gemcorp.

Gemcor е холдинг с плеяда свързани сдружения, носещи неговото име. Фирмата от " софийския меморандум " е Gemcorp Capital Management.  Тя е ООД, дъщерно на Gemcorp Capital, което се занимава с обезпечаване на финансиране за планове в разрастващи се пазари. Gemcorp Energy е фокусирана върху създаването на енергийни решения в Африка, а Gemcorp Commodities Trading предлага финансиране и решения в областта на пазарите на физическите първични материали, излиза наяве от уеб страницата на компанията. 

 

3. Кой е Алберт Авдолян ?

 

Партньорът, с когото Бостанджиев прави Gemcorp - Алберт Авдолян, е прочут съветски олигарх. Той е основен състезател в сибирската газова промишленост посредством капиталовата си компания A-Property, написа проверяващият уебсайт Intelligenceonline. Има съвместни планове във въглищния бизнес със Сергей Чемезов, шеф на военнопромишлената копорация „ Ростех “, един от най-доверените хора на съветския президент (Путин и Чемезов са работили дружно за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в ГДР). Авдолян е апетитен като желан от Китай медиатор за стратегически партньорства.

 

4. Каква е ролята на ВТБ?

 

Днес Русия е агресор, осъден от Европейски Съюз с невиждани стопански наказания, поради които разгласи България за " неприятелска страна ". Но руските капитали постоянно са харесвали страната ни, а ВТБ, наричана банката на Путин, закупи у нас серия важни активи (повечето в последствие препродаде). ВТБ влезе като акционер в КТБ в най-силните й години, когато банката стана четвъртата по величина в България, а Цветан Василев, Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева работеха по амбициозни взаимни бизнеспланове. През 2011 година персонално вицепрезидентът на ВТБ Юрий Соловьов пристигна в София, с цел да анонсира ползи към " Булгартабак ", БТК, мултиплексите, " Авионамс " и други До Соловьов седеше Атанас Бостанджиев, тогава началник на " ВТБ Кепитъл " - Лондон. Повечето инвестиции на ВТБ се случиха - през дъщерни сдружения, в партньорство с КТБ. А когато през 2014 година избухна войната сред Цветан Василев и Пеевски, същите " капиталови цели "  се оказаха най-големите ябълки на раздора сред тях. 

 

5. Има ли " токсични " връзки? 

 

Gemcorp от години работи в Африка в поддръжка на съветския износ за Третия свят - посредством даване на финансова помощ и съвещания за доставки на горива, зърно, торове, медикаменти и така нататък за Ангола, Етиопия, Мозамбик, Зимбабве.  

През 2019 година компанията е забъркана в скандал за енергиен план в Ангола. Става дума за язовира Лаука и произвеждане на електрическа енергия, покриващо нуждите на 8 млн. души. Gemcorp Fund обезпечава два заема на държавното управление на Ангола за общо $400 милиона. Според медийни изявления Gemcorp е " усвоила "  25% от финансирането, тъй като е поела " споделен риск ", и това се е случило с секрети съглашения с локалното Министерство на финансите.

На 17 март т.г. Gemcorp разгласява известие на уеб страницата си, с което декларира, че осъжда войната на Путин и че сега компанията няма нито съветски съдружници, нито бизнес в Русия. Посочва се също, че съветският жител, който е участвал в учредяването на фирмата майка - Gemcorp Capital, е напуснал през октомври 2020 година Твърди се, че комерсиалните връзки на групата с Русия са прекъснати - дружеството Gemcorp Commodities Trading имало офис в Русия и се е занимало с изкупуване на зърно там през 2019 и 2020 година, само че пазарните условия се влошили и офисът е бил затворен още в средата на 2021 година Има и увещание, че всички компании от групата съблюдават глобите, наложени от ЕС, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Организация на обединените нации.

6. Защо US генерали се интересуват от нуклеарна енергетика?

 

Втората компания от меморандума е американската ІР3 Соrроrаtіоn. Tя e ocнoвaнa пpeз юни 2016 година от трима пенсионирани генерали. Един от тях - Майкъл Хюит, бе в София за подписването.

Информацията на уеб страницата ІР3 Соrроrаtіоn не обяснява какво точно прави компанията. Няма посочени съответни планове. Пише, че  корпорацията " приспособява потвърдени подходи за финансиране на публични поръчки за огромна, дълготрайна инфраструктура ". Че създателите ѝ се ангажират " да подобрят вероятностите за нуклеарната сила, с цел да обезпечават надеждно и безвредно чиста, налична електрическа енергия и топлота, където и да е належащо ". И че свързаната компания със специфична цел Allied Nuclear " предлага инструменти, които вложителите могат да употребяват, с цел да ускорят енергийния преход. "

ІР3 Соrроrаtіоn се появи в отчет на американски конгресмени демократи от 2019 година В отчета се твърди, че компанията е желала да трансферира нуклеарно ноу-хау на Съединени американски щати на Саудитска Арабия, а също и че възнамерявала да закупи " Уестингхаус Електрик Груп ".

Вицепремиерът Асен Василев неотдавна бе в Съединени американски щати. По време на тази аудиенция е имало срещи с представители на " Уестингхаус " и диалозите са били за създаване на американски реактор в АЕЦ " Козлодуй ", твърди " Медиапул ".

 

7.  Какво следва?

 

ІР3 и Gemcorp  очевидно не са стратегически вложители, а са финансови медиатори и лобисти за привнасяне на избрани технологии в българската енергетика. Добрата вест е, че меморандумът не е контракт, а е просто паметна бележка, която споделя, че трите страни са се срещнали, поговорили са и са се съгласили, че ще е хубаво в българската енергетика да влязат 1 милиарда $ задгранични вложения.

Меморандумът не основава задължения за страните. Но пък дава опция на подписалите го компании да " притеглят " капитали, като акцентират, че имат цялостната поддръжка на българското държавно управление. Какво ще последва - не е ясно.

Какво е дало обещание държавното управление, не е ясно. Може просто да е желало да реализира рекламен резултат - внушавайки, че огромните западни капитали към този момент виждат триумфите в битката с корупцията и " тичат " към България. Но пося подозрения, че капиталите може да прииждат от изток, по обходни пътища. Санкциите против агресора Русия (и след окупацията на Крим през 2014 година, и изключително в този момент, след нахлуването и кръвопролитията в Украйна), налагат прегрупиране на капитали, разграничение и заличаване на към този момент неуместните връзки с режима на Путин. За доста олигарси разграничаването ще е просто мимикрия - официално отдръпване на лица от листата на глобените, използването на офшорки и на подставени компании, регистрирани в влиятелни дестинации като Лондон, Ню Йорк и така нататък Важен е пътят на парите и през какви схеми се прави почистването на петната от произхода им.

Съмненията за " рискови връзки " и " пране " се удостоверяват или отхвърлят от ДАНС. Лошото е, че тя от дълго време е изгубила доверието и на обществото, и на ръководещите. А и би трябвало да са е свършила работата надалеч преди общественото обвързване на ръководещите с компании, повдигащи въпроси. Освен в случай че не е желала съзнателно да ги вкара в капан.

От друга страна, по признанието на финансовия министър Асен Василев държавното управление въобще не се е усъмнило в новите вложители, тъй като те са доведени от американското посолство. Както изяснява неизвестен държавен източник пред " 24 часа " - в случай че нашите служби не  са си свършили работата, американските сигурно са. Това обаче е несериозно. Особено като се има поради, че преди да се върне във властта Асен Василев се е занимавал тъкмо с финансови вложения, а представителите на най-малко една от компаниите са необятно известни с съветските си връзки. Поне това би трябвало да бъде " алена лампичка ". Въпросът е за какво тя не е светнала. Или за какво някой я подценява.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР